Lussebullar/lussesnurror med smaskig fyllning !!
Då kör vi !
150 g smör/margarin
5 dl mjölk
1 g saffran (2 förp)
50 g jäst för söta degar
1/2 burk Kesella Gourmet (125 g)
1 1/2 dl vit sirap
1 ägg
1/2 tsk salt
19-20 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl mandel
1/2 dl socker
1/3 dl florsocker
* Smält smöret i en kastrull o tillsätt mjölken o låt det bli fingervarmt.
* Blanda i saffranet i vätskan.
* Finfördela jästen i en stor bunke o häll över degvätskan.
* Tillsätt Kesella, vit sirap, ägg, salt och det mesta av mjölet (typ 19 dl var bra). Arbeta till
en smidig deg, gärna med degkrokarna ! Arbeta degen i typ 5 minuter och låt sen jäsa under bakduk i 45 min. * Jag jäste min deg i 1 1/2 timme och har fått för mig att det blir saftigare bullar då !!
* Fyllningen gjorde jag ungefär så här: körde mandeln i mixern så det var lite bitar kvar. Blanda smör, mixad mandel, socker o florsocker till en smaskig fyllning. Smaka av om det behövs mer av det götta !!
* Eftersom degen är ganska stor gjorde jag "vanliga" lussebullar av 1/3 och snurror av resten.
* Kavla ut 2/3 av degen till en stor fyrkantig platta och bred över fyllningen. Dofta över lite vetemjöl så håller sig fyllningen på plats.
* Vik sen över halva degplattan över den andra halvan, så att det är fyllning mot fyllning! Fattar ni ??!!
* Skär sen 1 1/2 cm remsor av degen och sno ihopa till snurror. Skit i hur det ser ut, är ju ingen tävling och de ska ju bara ner i magen så småningom !!
* Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper (gärna från Ullared ;-) och låt jäsa i 45 min till!
* Sätt ugnen på 230 grader.
* Pensla lussegodingarna med uppvispat ägg och eftersom jag inte gillar russin så strör jag över lite pärlsocker!! Det gjorde jag även på snurrorna.......mmmmmums !
* Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter......håll koll !!
Låt er väl smaka ! Finns viss risk att detta måste upprepas då de har en strykande åtgång !!
150 g smör/margarin
5 dl mjölk
1 g saffran (2 förp)
50 g jäst för söta degar
1/2 burk Kesella Gourmet (125 g)
1 1/2 dl vit sirap
1 ägg
1/2 tsk salt
19-20 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl mandel
1/2 dl socker
1/3 dl florsocker
* Smält smöret i en kastrull o tillsätt mjölken o låt det bli fingervarmt.
* Blanda i saffranet i vätskan.
* Finfördela jästen i en stor bunke o häll över degvätskan.
* Tillsätt Kesella, vit sirap, ägg, salt och det mesta av mjölet (typ 19 dl var bra). Arbeta till
en smidig deg, gärna med degkrokarna ! Arbeta degen i typ 5 minuter och låt sen jäsa under bakduk i 45 min. * Jag jäste min deg i 1 1/2 timme och har fått för mig att det blir saftigare bullar då !!
* Fyllningen gjorde jag ungefär så här: körde mandeln i mixern så det var lite bitar kvar. Blanda smör, mixad mandel, socker o florsocker till en smaskig fyllning. Smaka av om det behövs mer av det götta !!
* Eftersom degen är ganska stor gjorde jag "vanliga" lussebullar av 1/3 och snurror av resten.
* Kavla ut 2/3 av degen till en stor fyrkantig platta och bred över fyllningen. Dofta över lite vetemjöl så håller sig fyllningen på plats.
* Vik sen över halva degplattan över den andra halvan, så att det är fyllning mot fyllning! Fattar ni ??!!
* Skär sen 1 1/2 cm remsor av degen och sno ihopa till snurror. Skit i hur det ser ut, är ju ingen tävling och de ska ju bara ner i magen så småningom !!
* Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper (gärna från Ullared ;-) och låt jäsa i 45 min till!
* Sätt ugnen på 230 grader.
* Pensla lussegodingarna med uppvispat ägg och eftersom jag inte gillar russin så strör jag över lite pärlsocker!! Det gjorde jag även på snurrorna.......mmmmmums !
* Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter......håll koll !!
Låt er väl smaka ! Finns viss risk att detta måste upprepas då de har en strykande åtgång !!
Kommentarer
Trackback